Sportske i avanturističke aktivnosti na Zlatiboru

Zlatibor nam je svima već dobro poznato mesto za odmor i opuštanje, uživanje u zimskim čarolijama i za beg od vrućine u letnjim mesecima na svežem planinskom vazduhu. No, ono što možda nije toliko poznato, jeste da Zlatibor predstavlja i savršeno mesto za aktivan odmor. Niste od onih kojima je dovoljno da svoje slobodne dane provedu u papučama, već želite nešto više i tragate za avanturom. Zlatibor je pravo mesto za vas.

Napravili smo listu aktivnosti, čime se sve možete baviti i zabaviti na ovoj planini. Pa, hajde da krenemo u akciju!

Zlatibor nam je svima već dobro poznato mesto za odmor i opuštanje, uživanje u zimskim čarolijama i za beg od vrućine u letnjim mesecima na svežem planinskom vazduhu. No, ono što možda nije toliko poznato, jeste da Zlatibor predstavlja i savršeno mesto za aktivan odmor. Niste od onih kojima je dovoljno da svoje slobodne dane provedu u papučama, već želite nešto više i tragate za avanturom. Zlatibor je pravo mesto za vas.

Napravili smo listu aktivnosti, čime se sve možete baviti i zabaviti na ovoj planini. Pa, hajde da krenemo u akciju!

Jahanje konja

Konje na Zlatiboru možete jahati na ranču „Farma“ i na ranču „Zova“. Ovu aktivnost, koja je izuzetno zanimljiva i mlađima i starijima obavljate pod nadzorom trenera koji je licenciran za obuku u jahanju, kao i u dresuri konja. Dakle, garantuje vam se potpuna sigurnost.

Osim konja najrazličitijih vrsta možete naići i na ponije, koji su tu da olakšaju jahanje najmlađima. Oba ranča su prostrana, bićete okruženi prirodom i steći ćete prilično zanimljivo iskustvo sa ovim divnim i pitomim životinjama.

Paraglajding

Ako želite da vidite lepote planine iz vazduha, najbolji način da se divite prirodi Zlatibora jeste paraglajding. Mesto odakle se poleće je Čigotin vrh, koji je na visini od 1422 metara. Odatle se spuštate sa letelicom nalik na padobranu. Iz ptičije perspektive možete videti obronke Kablara, Ovčara i Tare.

Naravno, prilikom osvajanja visina sve vreme će sa vama biti licencirani instruktor skakanja. Instruktor je obvezan ako nikada niste skakali. Samostalno skačete tek kada završite školu paraglajdinga

Karting

Karting staza je pravo mesto za one koji uživaju u ekstremnim sportovima i brzoj vožnji. Zlatibor ima odličnu karting stazu, gde ćete zasigurno osetiti nalet adrenalina pri velikoj brzini i skretanju na oštrim krivinama. Karting staze su savršeno sigurne, osigurane gumama sa strane, te je mogućnost od bilo kakvih povreda minimalna. Morate poštovati pravila i ne smete smetati drugim vozačima na stazi, kako ne biste bili isključeni.

Tenis

I ljubitelji belog sporta mogu naći zabavu na Zlatiboru. Leto možete provesti na šljaci i unaprediti svoj bekend i forhend. Ovde se okupljaju i oni kojima je tenis samo rekreativna aktivnost, kao i oni koji imaju ambicije da se pridruže Novaku Đokoviću na ATP listi. Možete upisati vašeg mališana u teniski sportski kamp, što će zasigurno biti jedno lepo iskustvo.

Skijanje

Jedan od sinonima za zimovanje u Srbiji jeste Zlatibor.
U ponudi se nalaze četiri ski staze različitih težina i dužina. Najpoznatije je skijalište na Torniku, sa stazom Zmajevac koji se spušta sa vrha tornika na nadmorskoj visini od 1496 metara. Staza je široka od 150 do 200 metara, a dugačka oko jednog kilometra.

Staze za nordijsko skijanje

Na Torniku se isto nalaze i staze za nordijsko skijanje. Ovo je jedinsvena disciplina koja se vezuje za Skandinaviju, gde je nastalo iz potrebe da se većom brzinom prelaze površine prekrivene snegom. Razlikuje se od skijanja time što se peta ne može pričvrstiti za skiju.

Zip line

Najduži zip lajn u Srbiji se nalazi upravo na Zlatiboru, u selu Ljubiš. Dužina trase je 550 metara koju pod silom inercije pređete za jedva dva minuta. U jednom trenutku ćete biti 130 metara iznad zemlje. Ovo je jedno zastrašujuće i nesvakidašnje iskustvo koje će vam zasigurno obeležiti čitav odmor.

Pešačke staze

Aktivan odmor ne mora podrazumevati samo adrenalinske sportove, možete biti prilično aktivni i šetnjom kroz pešačke staze. Naravno, ovo nisu tipične lagane šetnje, nego lakša kategorija planinarenja za koje se preporučuje da imate odgovarajuću obuću i dosta vode. Popnite se na najlepše vrhove Srbije, uživajte u pejzažima i jedinstvenoj prirodi naše zemlje.

Rafting

Rafting iliti splavarenje divljim vodama je isto jedna od najzanimljivijih letnjih aktivnosti na Zlatiboru. Kod nas je rafting takmičarski sport, koji je istovremeno izuzetno zabavan. Neophodno je da imate zaštitnu opremu, dobru volju i tim koji će zajedno sa vama osvajati rečne brzake. Možete birati kojom rekom ćete splavariti, Drinom, Uvcem ili Tara. Obilazićete kanjone, praviti pauze za slikanje i fenomenalno se provesti.

Kajak

Ako ste, pak, ljubitelj nešto mirnijih voda, a i dalje želite da obiđete najlepše pejzaže Zlatibora, preporučujemo vam da se odlučite za vožnju kajakom. Oprobajte se u kajakingu među predivnim meandrima reke Uvac, gde se susreću Zlatibor i Zlatar. Zaplovite Radoinjskim jezerom i divite se lepotama planina iz nesvakidašnje perspektive. Obiđite rezervat prirode Uvac i rezervišite svoje mesto u kajaku, sigurno se nećete pokajati.

Ribolov

Zlatibor ima tri jezera na kojima se možete oprobati u ribolovu: Ribničko, Radoinjsko, a između Zlatara i Javora u blizini, možete pecati i na Sjeničkom jezeru. Sva tri jezera, a naročito Ribničko (kako i samo ime kaže) su veoma bogata ribom, u njima stanuju različite vrste rečnih riba kao što su: pastrmka, šaran, som, klena i mrena.

Streličarstvo

Uživanje u prirodnim lepotama možete upotpuniti i time što ćete naučiti novu i veoma zanimljivu veštinu. Streličarstvo je disciplina za koju je potrebna snaga, balans, koncentracija, upornost i fokus. Sve to će vam pomoći i u svakodnevnom životu prilikom suočavanja sa raznim životnim situacijama.

Idealno mesto za streličarstvo je na Tić polju, gde ima dovoljno prostranstva za vežbanje, ali ste istovremeno okruženi prirodom i tišinom, koji su neophodni za jasan fokus.

Kanjoning – hiking

Kanjonig postaje sve popularnija ekstremna aktivnost i u našoj zemlji. Umesto da se penjete na najviše visine, zajedno sa obučenim planinarima obilazite najniže tačke kanjona i upoznajete prirodne lepote iz neobične perspektive.

Postoje tri staze za kanjoning: Rača, Brusnica i Beli Rzav. Sve staze su savršeno sigurne, i sve vreme na izletu ćete provesti pod budnim okom vodiča. Zaštitna oprema, kacige, ronilačka odela i tome slično su vam obezbeđeni, na vama je samo da dođete sa dobrom voljom.

Vožnja kvadom

Vožnja kvadom je idealna aktivnost za vas ako nemate puno vremena, hoćete da boravite u prirodi i da obiđete što više mesta na Zlatiboru. Obuka za vožnju kvadom traje svega 45 minuta i nakon nje ćete biti sposobni da samostalno krenete u obilazak. Najčešće se obilaze staze ka Torniku i Zlatiborskim jezerima, pa vam preporučujemo da se upustite u avanturu od koja će vam ubrzati puls.

Paintball

Jedna od najomiljenijih timskih ekstremnih sportova jeste Paintball. Ova igra predstavlja simulaciju rata između dve ekipe, gde se prave strategije i gde svaki učesnik u timu ima svoju ulogu. Okršaji se odvijaju sa paintball kuglicama različitih boja. Cilj igre je išarati svoje protivnike. I na Zlatiboru se možete oprobati u ovoj zanimljivoj aktivnosti sa svojim prijateljima. Mečevi se organizuju u odnosu na zainteresovanost.

Golf safari

Odmor je savršen period da naučite nešto novo, pa što se ne biste oprobali u golfu. No, na Zlatiboru ima organizovana i posebna vrsta golfa, takozvani golf safari. Pravila su ista kao i kod običnog golfa – treba ubaciti lopticu u rupicu, ili barem što bliže. A onda se do rupice dolazi vozilima specifičnim za vožnju safarijem, samo u manjem izdanju. Ovo je savršena fusija sporta i razgledanja automobilom.

Jeep safari

Još jedan način da obiđete veoma nepristupačne delove Zlatibora i njegove okoline jeste upravo džipom. Istražite planinu iz uglova koji nisu svakome pristupačni tako što ćete se prijaviti za džip safari. Upoznajte bogat životinjski i biljni svet naše planine i divite se prelepim vidikovcima sa planinskih vrhova. Najbolje od svega je što nećete potrošiti mnogo vremena na obilaženje, kao što bi to bio slučaj sa pešačenjem.

Tjubing

Najzanimljiviji način spuštanja niz planinu, a da istovremeno imate i dovoljno vremena da razledate prirodu oko sebe jeste tjubing. Tjubing, praktično, predstavlja aktivnost gde se spuštate u “tubi” – stazi niz koju se kližete u sedećem položaju. Ova aktivnost je izuzetno zanimljiva i nije za strašljive, naročito je uzbudljivo na većim krivinama.

Cross country

U svetu poznatije kao cross country, a na Zlatiboru kao smučarsko trčanje je nastalo kao potreba Zlatiboraca da što brže prelaze površine prekrivene snegom. Počelo je da se praktikuje s početka XX veka i ubrzo je postalo jenda od omiljenih snežnih aktivnosti. Slično je skijanju i u nekim delovima ima i skijanja, a u nekim delovima pobijanje kroz sneg sa skijama trčanjem. I pored sveg snega, od ove aktivnosti ćete se veoma ugrejati.

Bob na šinama

Način spuštanja niz planinu koji je po konceptu sličan tjubingu jeste bob na šinama. Samo što se umesto tubom, spuštate niz šine. Vaše sedište bukvalno klizi niz šine pod silom ubrzanja. Ima dosta krivina, a u nekim trenucima postaje izuzetno brzo, no ako vam je prebrzo možete zakočiti. Mnogo je zanimljivije ako ovu aktivnost obavljate sa prijateljima ili porodicom.

Mini golf

Umesto da lovite lopticu u manjem automobilu Zlatiborskim poljima, možete olakšati tu aktivnost tako što ćete otići na mini golf. Pravila su ista, cilj je da ubacite lopticu u rupu, ili bar što bliže njoj. Pobednik je onaj koji se pokazao kao najprecizniji, a loptica je uvek na vidiku, te je tako mini golf dosta lakša verzija klasičnog golfa.

3D skijanje

Hoćete doživite skijanje i naučite pokrete pre nego što se zaista dohvatite skija. Na Zlatiboru se možete oprobati u 3D skijanju, što praktično predstavlja simulaciju skijanja, i najčešće se preporučuje samim početnicima, a može se praktikovati i kao igra.

Dino Park i Avantura park

Dino i Avantura park objedinjuju razne aktivnosti koje se već nalaze na ovoj listi, kao što su tjubing, jahanje ili zip lajn, ali pored ovih aktivnosti ima još dosta njih koje će biti zanimljive i vama kao i vašim mališanima.

U ponudi Dino i Avantura parka su i sledeće aktivnosti: streličarstvo, pikado, skok u dalj, veštačka stena, pikato football, air soft, escape room, divlji zapad, sankalište, kvadovi za decu, sankalište, poligon za rolere i trotinete. To nije sve, u kompleksu se nalaze i ronđendaonice, picerije i kafići. Zabave ima na pretek, na vama je samo da izaberete aktivnost.