Zlatiborska Gold gondola – ponos celog Zlatibora – za veoma kratko vreme postala je ne samo najveća atrakcija, već i pravi turistički zamajac čitavog regiona.

Sa svojom trasom dugom skoro 9 kilometara, najduža  je jednosegmentna  panoramska gondola na svetu. Kapaciteta 800 putnika/h  u 72 kabine sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika/h,  kreće se maksimalnom brzinom od 6 m/s. Vožnja od početne stanice u centru Zlatibora do krajnje stanice na najvišem vrhu Torniku, traje oko 30 minuta i pri tom se prelazi visinska razlika od 531m.

Ovo panoramsko uživanje ne bi bilo potpuno bez pauze na međustanici, koja se nalazi na otprilike pola puta do Tornika, a prelepo Ribničko jezero, koje se u svoj svojoj raskoši izvija jednim delom trase, prosto mami svakoga da bar na trenutak zastane i uživa u prelepom pogledu.

Gold gondola je upravo ono što je nedostajalo Zlatiboru da se učvrsti na mestu  najposećenije domaće turističke destinacije – jedna posebna atrakcija, svojevrsni most između urbanog i ruralnog, veza između modernog  i netaknutog Zlatibora i nešto što je otvorilo sasvim  novu dimenziju turističke ponude. Naši posetioci su dobili priliku da uživajuu doživljaju iz jedne sasvim drugačije perspektive i slobodno se može reći da Zlatibor pre i posle gondole nije isti.