Posetite naš restoran Casa De Vinos i uživajte u tradicionalnim jelima turske kuhinje!

Mnogi su prelazili preko turske teritorije i ostavljajući pomalo od svog kulinarskog nasleđa, kreirali pravu gastronomsku bajku. Osnova turske kuhinje leži u vrhunskom kvalitetu voća i povrća koje se gaji u ovoj zemlji.

Teško ćete naći svinjsko meso u turskoj kuhinji, najzastupljenije je pileće, goveđe i ovčije. Naravno, s obzirom da je Turska okružena morima, postoji i bogata ponuda ribe i plodova mora. U Istanbulu se od 1660. god. nalazi i čuvena Pijaca začina (Egipatski bazar), gde možete videti i kupiti začine dopremljene iz svih krajeva sveta.

Jedno od najpoznatijih turskih jela su kofte, kod nas poznate kao ćufte. Veruje se da samo u Turskoj postoji gotovo 300 vrsta kofti. Nije ni čudo što naš jelovnik ovog meseca krasi upravo jelo: “Köfte çiğ” – grilovane jagnjeće ćufte na podlozi od preprečenog hleba sa krompirom. Probajte i biće vam jasno zašto ih ljudi toliko vole.

Slatkiši čine važan deo turske kulinarske tradicije. U Turskoj postoji izreka, koja je najbolji pokazatelj koliko su slatke poslastice bitan segment tradicionalne turske trpeze, koja glasi “Jedimo slatko, slatko ćemo i pričati”. Mi vam donosimo tradicionalnu tursku poslasticu: Tufahiju – jabuku punjenu jezgrastim plodovima u sirupu.

Za kraj, upotpunite ovu gastronomsku bajku vinom vinarije “Despotika” i zagrejte još malo ovaj novembarski mesec.

Čekamo vas!